På denne side vil jeg koncentrere mig om de radioprogrammer på Danmarks Radio fra 60'erne og 70'erne som jeg mest forbinder med min opvækst. Foreløbig er der kun omtale af "Sommerferiebussen", men der kommer mere senere. Jeg har er en særskilt side om hitlister i Danmarks Radio HER. Længere nede af siden er der omtale af den gamle Radio Luxembourg samt en kort opdatering om dens nye navnebror.
SOMMERFERIEBUSSEN
Sommerferiebussen var en dagligt radioprogram i årene omkring 1966 til sidst i 1970erne, naturligvis mest for børn, som blev sendt hver dag i skolernes sommerferie. Hver anden dag sendte man fra en bus som rejste rundt i Danmark på forskellige feriesteder og lavede direkte reportager med børn og unge. De andre dage var det et ønskeprogram hvor man kunne sende et postkort ind og få spillet en sang og få sendt en hilsen fra sommerlandet. Vel en slags Giro 413 for børn. Programmet blev de fleste af årene bestyret af Elith Nørreholm og kendingmelodien "Magic Trumpet", komponeret af Bert Kaempfert og spillet af Los Mejicos, tror jeg de fleste glamrockere kan huske. Herb Albert har også indspillet den. Jeg har forstået, at Jimmy Starr var vært i 1966, inden Elith Nørreholm tog over.
Elith Nørreholm blev født i 1918, døde i 1991 og blev altså 73 år gammel og ligger begravet i fællesgraven på Bispebjerg Kirkegård. Han blev ansat i Danmarks Radio i 1954, arbejdede i starten af 60erne bl.a. på Københavns Radio og blev programsekretær i Danmarks Radio i 1965. Han sluttede altid sine børneprogrammer med at sige "Pas godt på dig selv - og andre". Hvad han lavede efter Sommerferiebussen står i det uvisse, men han må være blevet pensioneret i midten af 80erne. Elith Nørreholm fik Peter Sabroe-prisen i 1989. Ved du noget mere om ham, så lad mig det vide, så vi kan få det ud her på siden.
Elith Nørreholm interviewer den Indonesiske ambassadørs datter til en radioudsendelse ca. 1960.
Den første bus var en gammel brugt bus som Danmarks Radio købte og ombyggede til Sommerferiebus-formålet midt i 1960erne. Den var allerede ved leveringen teknisk set i temmeligt dårlig stand. Især var den temmeligt rusten. Til dens sidste Sommerferie-program var den blevet i så dårlig stand, at man ikke turde køre den rundt i landet men istedet fik den bugseret ind i Fælledparken i København, hvor den så kunne stå klodset op på donkrafte for ikke at knække sammen. Da Sommerferiebus-programmerne var utroligt populære, blev det derefter besluttet at indkøbe en afløser.
Den første sommerferiebusfra i starten af 70erne. Fra venstre ses Christian Winnem, Frode Pedersen, Poul Nesgaard, en lille gæst i programmet, Per Schultz, Gunvor Bjerre og endeligt Elith Nørreholm selv. Billedet er fra Mogens Vemmers bog "Fjernsyn For Dig - 50 År Med Verdens Værste Seere" fra 2006.
Præsentationen af sommerferiebus nummer to. Billederne er fra omkring 1975 og er taget i radiohusets gård, i baggrunden ses koncertsalens bagside. Som det ses var der faktisk to busser nu, den til venstre er selve somerferiebussen med studie og markise og det hele. Bussen til højre er teknikbussen. Begge busser var helt nye Scania-busser, samme typer som brugtes til bybusser midt i 70erne, men her naturligvis helt ombygget til radiobrug.
Jeg researcher på livet løs om Sommerferiebussen og vil så snart jeg har mere materiale om dem fylde det ud på siden her. Jeg har nu i 2010 fået kontakt med tidligere lydtekniker fra programmet Klavs Lindberg, som har hjulpet med både billeder og info om bussens meritter gennem tiden. De to farvebilleder af busserne er taget af lydtekniker Henning "Fine" Nielsen, som arbejdede med Klavs Lindberg på programmerne.
Det er iøvrigt lidt sjovt, at efter jeg begyndte på denne artikel i juni 2007 har opdaget, at DR P2 faktisk i netop sommeren 2007 genoptog Sommerferiebussen, ihvertfald som programtitel i det ene år.
Har du billeder af Sommeferiebussen, tilføjelser eller rettelser til denne side eller andet du vil dele med andre om programmet, så skriv endeligt herfra.
Klik her for en liste over kendingsmelodier fra Danmarks Radio
RADIO LUXEMBOURG
Bamses venner lavede i sin tid en sang som ganske uopfindsomt hed "Hula Hula Baby". Jeg har aldrig været den helt store Bamse-fan, men sangen handler om at vokse op med Radio Luxembourg og Bamse får sagt det hele i den sang. Som i Bamses tekst lå jeg selv troligt næsten hver søndag aften med transistoradioen ved siden af sengen og hørte deres ugentlige hitliste. Jeg kan desværre ikke huske hvilke at de mange kendte DJ's der præsenterede listen, men det var her man kunne høre det nyeste musik fra England, flere uger inden "Mylle" havde sangene på sin Top 10, senere Tipparaden, på P3.
På trods af den svingende lydkvalitet var det meget mere spændende at høre de nye sange helt fra England, ikke lige henne fra Radiohuset i Rosenørns Alle. Det hele var magisk, man lå der i mørket og lyttede til en rigtig engelsk DJ og elskede de eksotiske radioreklamer, som på rigtig udenlandsk facon afbrød musikken. I dag hader man de skide reklamer og skifter kanal når de kommer! Man lå og legede englænder og følte sig som en rigtigt lille international teenager. Det hele lød så meget mere rigtigt, når de engelske sange med Sweet, Slade og alle de andre blev præsenteret på engelsk. Ind imellem kom de store stjerner også ind i studiet og blev interviewet.
Hen mod slutningen af 70'erne tabte jeg lidt af interessen for Luxy, man blev jo blev lidt HiFi-nørdet i de år og den elendige lyd fra 1440 Khz på mellembølge begyndte at irritere ens følsomme ører. Hen mod slutningen af 80'erne kom Luxy så på kabel-TV's radionet og Radio Luxembourg kunne pludseligt høres i fuldfed STEREO og jeg var helt ekstatisk tilbage i folden. Stor var min sorg, da jeg kun fik 3 år med Luxy i stereo, stationen lukkede den 30 december 1992. Den sidste sang de spillede var naturligvis "Our Last Song Together" med Neil Sedaka. Klokken 01:00 natten mellem den 30 og 31 december 1992 blev senderen slukket. Mine eneste minder om dengang var derefter kun de cassettebånd jeg optog med stationens sidste timer.
The Legend Is Back...
Enhver glamrocker bør naturligvis frydes over, at Radio Luxembourg efter mere end 14 års tavshed nu er tilbage i æteren, efter at den lukkede definitivt i 1992. I æteren er vel så meget sagt, da der er tale om en netradio, som dog spiller ægte god gammel rock fra 70´erne (og desværre også lidt fra 80´erne). Men de kæfter konstant op om at "The Legend Is Back" og smider om sig med gode velklingende Radio Luxembourg-jingler. Jeg selv nyder ofte deres mix af fede rock-klassikere og andet godt gammelt stads, især på en lørdag aften. Og det hjælper jo en del på fordøjelsen at de konstant spiller de der Luxy-jingler. Der er angiveligt DJ´s på som sludrer lidt mellem sangene, men det lyder nu lidt som om at deres kloge ord blot bliver vilkårligt fyret af fra samme harddisk som sangene, så hvor meget "live" der er over det hele er nok så som så.
Eneste problem er jo desværre, at det er svært at få PC´en hen under dynen søndag aften, sådan som enhver glamrocker jo gjorde når han lyttede til Radio Luxembourgs hitliste dengang.....
Der er lokale engelske nyheder hver time og lydkvaliteten er rimelig. Det er iøvrigt spøjst, at selvom det stadig er RTL-Group (Radio Tele Luxembourg som også driver de meget kommercielle RTL tv-stationer), er der overhovedet ingen reklamer på den nye Radio Luxembourg. Endnu.
Her er introduktionen til den nye Radio Luxembourg fra deres site:
We Are Radio Luxembourg...
This is Radio Luxembourg! The Legend Is Back! The Best In Classic Rock!
You hear our deejays speaking those words all the time. But "The Legend" you know today as Radio Luxembourg went on the air, for the first time, and in the English language, with daily transmissions 'way back in 1933.
While "the old" Radio Luxembourg played all the hits of those days, times and music have changed dramatically. Were we to play all of today's hits in all of today's various genres, we would confuse our listeners to the point of dissatisfaction. Our current musical format of Classic Rock appeals to many listeners, and we are confident of gaining lots of new listeners with it.
Music is our priority; that's why we're here. Do you know anyone who likes just one kind of music? Neither do we. Within the Classic Rock framework we'll continue to offer musical diversity. At times, we'll go deep. We all know that there are songs worth playing that are not just the hit singles.
The old Radio Luxembourg, until its demise in 1992, was on the air only at night. Our present service is on the air all day and night, 24/7, and uses a number of transmission options. We transmit simultaneously on several Digital Radio/DRM frequencies, and we have an active website, with streaming of our radio output at www.radioluxembourg.co.uk. There are no plans to reactivate any of the old AM or FM signals; indeed, those frequencies are now used by other services within the RTL Group. As DRM is at the "cutting edge" of contemporary broadcast technology, frequencies and output power may vary from time to time. However, the new digital radios with their Electronic Programme Guides (EPGs) will follow, will automatically take you to wherever Radio Luxembourg might be on the dial. Just as in the beginning, way back in the 1930s, Radio Luxembourg remains at the forefront of broadcast technology.
Radio Luxembourg today, as in the past, is aimed at the radio audience in the United Kingdom and Ireland. We enjoy; indeed, we welcome listeners worldwide. Listener "QSL" reports are always received with interest, and are passed on to our Engineering Division for confirmation.
We employ real deejays, real people, who know and understand our music. They certainly have a say in the music they play. Adult men and women, they've all got strong personalities. So listen to them; hear what they have to say.
We're Radio Luxembourg; The Legend Is Back with The Best In Classic Rock!
Luxy-links:
Radio Luxembourg - Full History på Wikipedia
Retroside om den gamle Radio Luxembourg
The Official RTL 208 Tribute Site
Radio Luxembourg - The Fab 208 History
Radio Luxembourg Chronik (in deutsch)
Radio Luxembourg´s nye Classic Rock-netradio